Bazı durumlarda 7000 metre derinliklere de indikleri görülmüştür. Genel olarak yaklaşık 20 cm boyutunda küçük canlılar olsa bile 1,8 metre uzunlukta ve 5,9 kığ, ağırlıkta çok büyük türlerine de rastlanmıştır. Okyanus Derinliklerinde yüksek basınçlara dayanacak şekilde yarı jelatinimsin ya da yumuşak bir yapıya sahip olan Dumbo fil kulaklı ahtapot larının U veya V biçiminde kalkanları bulunabilir. Küçük boylarına nazaran 12 mm ye erişebilen iri gözleri ile de çok dikkat çekerler. Yüzdükleri zaman kolları vücudun altında bir şemsiye gibi açılır. Bu yüzden şemsiye ahtapotlar grubunda değerlendirilirler. Gözleri ve vücudunun alt kısmı arasında olan gaga benzeri bir oluşumu vardır ve bu gagayı avını yeme ve avını yakalamak için kullanır. Erkekleri dişilerinden desenleri sayesinde ayrılır. Ömürleri ortalama olarak 3-5 yıldır. İlk kez deniz bilimcileri tarafından Yeni Zelanda sularında 1999 yılında keşfedilmiştir. Bütün ahtapotlar kendi sifonları aracılığıyla jet tahrik motorları gibi
Boyu 15 cm. kadar olan bu sürüngen eski bir efsane canavarı görünüşündedir. Bir adı da dikenli molok tur. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş ve yayvan olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalar ile beslenir. Duruma göre renk değiştirir.
Yılan boyunlu kaplumbağalar tatlı sularda yaşar.Uzun, sivri burunları birkaç tür kaplumbağanın başlarını göstermeden solumalarını sağlar.Uzun boyunları da bu hayvanların sığ suda dipte yatarken nefes almasına yardım eder.Matamata durgun sularda bulunur.Ender görülen bir tür olan Avustralya batı bataklık tosbağası pert yakınında su dolmuş çukurlarda yaşar.Diğer yılan boyunlu kaplumbağalar ise kurumayan tatlı suları tercih ederler.Yılan boyunlu kaplumbağaların çoğu, zamanlarının önemli bir kısmını suda geçirir.Trinidad, Guyanalar ve Brezilya'da yaşayan "Mezoklemis giba" bataklık kaplumbağası sudan ender olarak çıkar.Ama Kolombiya'nın karançina'sı karada oldukça hızlı koşar.
Yorumlar
Yorum Gönder