SULTAN KUŞU


Sultan papağanları cana yakın ve oyuncudur. Erkek olanları 3 -4 kelime konuşur ve bir kaç ses taklidi yapar. Dişisi kesinlikle konuşmaz. Cinnamon, white face ve normal grey türlerinin cinsiyeti 6. ayda kuş tüy dökümünden sonra çıplak göz ile cinsiyetleri anlaşılabilir. Cinnamon ve normal grey türlerinde erkek olanın yanağındaki benek koyu ve yüz sarıdır, dişinin yanağındaki benek soluk ve yüzü gridir. White facede erkeğin yüzü beyazdır.
Albino, pied ve lutino türlerinde cinsiyet tahmin etmek zordur. Ötüşlerine bakılabilir. Dişiler curk diye kısa, erkekler melodik, ıslık gibi öter.
Genel olarak yanak beneği koyu olanlar ve sarı yüzlüler erkektir denebilir. 
Ömürleri ortalama 15 yıldır. 
Sultan papağanları tırmanma ve kemirmeden hoşlanır. Kablo ve mobilyalara zarar verebilir.
Muhabbete göre daha çok tüy ve kepek döker.
Sahibine alışır ancak yeni bir sahibi olsa ona da aynı şekilde alışır sadık değildir.
Sultan papağanının yaşı tam olarak belirlenemez. Ancak yavru olup olmadığı anlaşılabilir. Yavrular daha küçüktür. Yavruların gagaları daha yumuşak ve pürüzsüz, ayakları daha ince ve pütürsüzdür. Gözler yuvarlaktır. Yaşlı kuşlarda göz yuvarlaklığını yitirir. Göz çevresindeki tüyler azalır. Gaga ve ayakların derisi kalınlaşır. 
Satın alırken 0 -1 yaş arası kuş almak en iyisidir ancak sultan papağanlarının yaşı eğitilmelerinde ve sahibine alışmasında etken değildir. Yavru olmayan bir sultanda sahibinden ilgi ve sevgi görürse alışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzun Boylu Doğu Kapluması

FİL KULAKLI AHTAPOT

Dikenli Ejderha