Kayıtlar

Ocak, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Pars

Resim
                                                                                Aslan, kaplan ve jaguarı içine alan cinsin en tipik türü pars ve panterdir. Asya ve Afrika’nın büyük bir bölümünde yaşar. Kedigillerin en yaygın türüdür. Tropik ormanlarda, savanlarda, kayalık ve çalılıklarda, dağların serin bölgelerinde görülür. Ormanlarda yaşayanlar sık çalılıklarda; kayalık ve dağlık bölgelerde yaşayanlar ise mağaralarda barınırlar. Pars, çevik hareketlerle tırmanır ve çoğunlukla bir ağaç dalından avının üzerine atlar. Hemen hayvanı öldürür ve yer. Eğer avladığı hayvanı bir seferde yiyip bitiremezse, geri kalanı bir ağaçta saklar.

Jaguar

Resim
                                                                                          Jaguarlar kedigiller soyunda gelen yırtıcı bir memelidir. Jaguarlar çoğunlukla bataklıklarda, cangıllarda bir de ormanlık alanlarda yaşar. ABD’nin Meksika şehrinin sınırından baş­layıp Arjantin’in Patagonya bölgesine kadar yayılmışlardır. Bu bölgelerin kuzey tarafında bugünlerde yaşamayan jaguarlar sadece Güney Amerika’nın in­sansız bölgelerinde az miktarda görülmektedir. Bu güne kadar bilinmekte olan en fazla jaguar barınan topluluk Amazon’da bulunan yağmur ormanlarında yaşarlar. Aslanlar ve kaplanlara benzeyen kükremeleri ile birlikte oldukça derinden boğuk boğuk sesler de çıkarırlar. Jaguarlar, panterlere benzerler ve oldukça büyük ve ağırdırlar. Çoğunlukla erkek olanları dişilerden büyüktür. Erkekler 50-90 cm’lik kuyruğukları ile beraber 1,7-2,7 metre, omuz yüksekliği ise 0,7-0,8 metre ve ağırlıkları da 100-160 kilogram civarıdır.

Mandalina kuşu

Resim
                                                                                Meyveler, muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları arasında yer alır.   Mubişinize meyve vermeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli konu , meyvelerin taze olmasıdır. Aldığımız taze meyveleri   muhabbet kuşu nuza vermeden önce iyice yıkamalısınız. Aksi takdirde güzelce yıkanmayan meyvelerin üzerinde kalan ilaç kalıntıları zehirlenmelerine neden olabilir. Yavru muhabbet kuşları meyveleri tanımadıkları için sizin mubişlerinize meyveleri sevdirmeniz gerekir. Bu işe tatlı elma ve armutla başlayabilirsiniz.

SULTAN KUŞU

Resim
Sultan papağanları cana yakın ve oyuncudur. Erkek olanları 3 -4 kelime konuşur ve bir kaç ses taklidi yapar. Dişisi kesinlikle konuşmaz. Cinnamon, white face ve normal grey türlerinin cinsiyeti 6. ayda kuş tüy dökümünden sonra çıplak göz ile cinsiyetleri anlaşılabilir. Cinnamon ve normal grey türlerinde erkek olanın yanağındaki benek koyu ve yüz sarıdır, dişinin yanağındaki benek soluk ve yüzü gridir. White facede erkeğin yüzü beyazdır. Albino, pied ve lutino türlerinde cinsiyet tahmin etmek zordur. Ötüşlerine bakılabilir. Dişiler curk diye kısa, erkekler melodik, ıslık gibi öter. Genel olarak yanak beneği koyu olanlar ve sarı yüzlüler erkektir denebilir.  Ömürleri ortalama 15 yıldır.  Sultan papağanları tırmanma ve kemirmeden hoşlanır. Kablo ve mobilyalara zarar verebilir. Muhabbete göre daha çok tüy ve kepek döker. Sahibine alışır ancak yeni bir sahibi olsa ona da aynı şekilde alışır sadık değildir. Sultan papağanının yaşı tam olarak belirlenemez. Ancak yavru olup olmadığ

Matis Karides

Resim
Mantis karidesi , okyanus derinliklerinin en ilginç ve bir o kadar da kusursuz canlısıdır. Bu kusursuz canlılar oyuklarda barınmayı tercih ettiklerinden, mercan resiflerinin gevşek alt katmanlarında delikler oluşturarak yaşarlar ama akvaryum ortamında ise durum pek böyle değildir . Bunun nedeni ise mantis karidesinin cüssesine oranla inanılmaz güçlü ve etkili olan yumruk darbeleridir. Her bir darbe yaklaşık 50 kg yani su içinde 22 kalibre bir kurşun etkisine denk gelir. Normal bir akvaryum camını darbeleri ile rahatça kırabileceğinden özel akvaryumlarda barınırlar. Ortalama üç ayda kabuk değiştiren karides bu kabukla yapısı bozulmadan binlerce vuruş yapabilir zira sahip olduğu muazzam kabuk yapısı hem "kitin" hem de "sert helezonik" yapıda olduğundan oldukça sağlamdır. Güney Kaliforniya ve Purdue Üniversitesi işbirliği ile araştırmacılar bu yapıyı örnek alarak kompozit bir materyal bile geliştirmişlerdir. Öyle ki bu materyal halihazırda kurşun geçirmez yelek

Uzun Boylu Doğu Kapluması

Resim
Yılan boyunlu kaplumbağalar tatlı sularda yaşar.Uzun, sivri burunları birkaç tür kaplumbağanın başlarını göstermeden solumalarını sağlar.Uzun boyunları da bu hayvanların sığ suda dipte yatarken nefes almasına yardım eder.Matamata durgun sularda bulunur.Ender görülen bir tür olan Avustralya batı bataklık tosbağası pert yakınında su dolmuş çukurlarda yaşar.Diğer yılan boyunlu kaplumbağalar ise kurumayan tatlı suları tercih ederler.Yılan boyunlu kaplumbağaların çoğu, zamanlarının önemli bir kısmını suda geçirir.Trinidad, Guyanalar ve Brezilya'da yaşayan "Mezoklemis giba" bataklık kaplumbağası sudan ender olarak çıkar.Ama Kolombiya'nın karançina'sı karada oldukça hızlı koşar.