Kayıtlar

Mart, 2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

FİL KULAKLI AHTAPOT

Resim
Bazı durumlarda 7000 metre derinliklere de indikleri görülmüştür. Genel olarak yaklaşık 20 cm boyutunda küçük canlılar olsa bile 1,8 metre uzunlukta ve 5,9 kığ, ağırlıkta çok büyük türlerine de rastlanmıştır. Okyanus Derinliklerinde yüksek basınçlara dayanacak şekilde yarı jelatinimsin ya da yumuşak bir yapıya sahip olan Dumbo  fil kulaklı ahtapot larının U veya V biçiminde kalkanları bulunabilir. Küçük boylarına nazaran 12 mm ye erişebilen iri gözleri ile de çok dikkat çekerler. Yüzdükleri zaman kolları vücudun altında bir şemsiye gibi açılır. Bu yüzden şemsiye ahtapotlar grubunda değerlendirilirler. Gözleri ve vücudunun alt kısmı arasında olan gaga benzeri bir oluşumu vardır ve bu gagayı avını yeme ve avını yakalamak için kullanır. Erkekleri dişilerinden desenleri sayesinde ayrılır. Ömürleri ortalama olarak 3-5 yıldır. İlk kez deniz bilimcileri tarafından Yeni Zelanda sularında 1999 yılında keşfedilmiştir. Bütün ahtapotlar kendi sifonları aracılığıyla jet tahrik motorları gibi 

KIRMIZI DUDAKLI YARASA BALIĞI

Resim
                                                  Kırmızı dudaklı yarasa balığı,  su altı hayatının ilginç canlılarından biridir. İlginçtir çünkü, görüntüsü makyaj yapmış bir kadını andırmaktadır.  Kırmızı dudaklı  bu  balık  sanki ruj kullanmış gibidir. Genellikle Coca Adası ve Galapagos Adası civarlarında görülen bu balığın bir ilginç yönü de, yüzgeçlerini ayağı gibi kullanıyor olmasıdır. Evet, bu balık 4 yüzgecini ayak gibi kullanarak üzerinde yürüyebilmektedir. Yürümek için kullandığı yüzgeçleri,  kırmızı dudak ları ve tuhaf burnuyla  kırmızı dudaklı yarasa balığı  bakanları dönüp bir kez daha bakmaya zorluyor adeta. Dünyamızda bulunan birçok canlıdan haberimiz henüz olmamakla beraber, ilerleyen zamanlarda nelerle karşılaşacağız? Kim bilir, belki de henüz keşfini yapamadığımız yerlerde birçok habitat saklıdır. 

Atmaça Güvesi

Resim
                                              Çiçekleri sürekli ziyaret eden böceklerdendir.  Çiçeğin özünü emebilmek için uzun bir hortum olan böcek hortumunu kullanılmadığında katlanarak karın altında saklamak gibi bir yeteneği vardır.  Atmaca güvesi veya Sfenks güvesi diye de adlandırılan bu güvenin en önemli özelliği uzun hortumudur. Bu sayede başka böceklerin bal özlerini alamadığı bitkilerden kolaylıkla bal özlerini alır.

Dikenli Ejderha

Resim
                                                                    Boyu 15 cm. kadar olan bu sürüngen eski bir efsane canavarı görünüşündedir. Bir adı da dikenli molok tur. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş ve yayvan olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalar ile beslenir. Duruma göre renk değiştirir.  

KAYA BALIGI

Resim
                                                             Az soğuk denizlerden tropik denizlere kadar kıyı bölgelerinde yaşayan dip balıklarıdır. Birçok çeşitleri vardır. Çok defa derinliği 30 m. ye kadar olan sığ sularda yaşarlar. Taşlık, yosunluk, kumluk yerlerde, çamurlu diplerde yaşayan kaya balıklarının tatlı sulara girdikleri de olur. Kaya balıklarının sırtları, yanları sarımtırak koyu esmer, ya da kurşunimtraktır. Ön kısımlarda açıklı koyulu benekler bulunur. Karınları nispeten açık renktir. Türkiye sularında 30’a yakın çeşidi yaşar. Boyları 4,5 -3,5 sm. arasında değişir. Ömürleri en çok 5-6 yıldır. Çok defa sürüyle gezerler. Av mevsimi nisan, mayıs, hazirandır. Sularımızdaki kaya balıklarının başlıca çeşitleri, «sazkayası», «hurmakayası», «kurbağakaya», «kaya», «küçükkaya», «kumkaya», «kömürcükaya», «tekirkaya», «tatlısukaya», «hortumlukaya» balıklarıdır. Bunlardan eti en lezzetli olan kömürcükaya ile sazkaya balıklarıdır. Bunlar daima taze yenir, tuzlanmaz, kurutul