Kayıtlar

Aralık, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

PUMA

Resim
      Puma, yaşama alanı içerisinde bulunan bütün hayvanları (en küçük kemirgenden, vapiti geyiğine kadar) avlayarak beslenir. Çok hızlı, çok çevik ama fazla dövüşken bir  hayvan  olmadığından, özellikle geceleri,avının dikkatinin azaldığı zamanlarda avlanmayı tercih eder. Bazı bilgilere göre, kendinden kaçan her canlıyı öldürür ve kendine saldıran her canlıdan kaçar. 

Beyaz Kaplan

Resim
                                                                                                                  Beyaz kaplan , bir kedi türü olan kaplanların bir alt çeşididir. Bu kaplanlara genellikle kar kaplanı da denmektedir. Açık renk bir pigmentasyonun sebebi, yavrunun her iki taraftan da resesif geni almasıdır. Pembe burun, pembe patiler, gri beyaz alacalı surat, buz mavisi gözler, beyaz-krem rengi arası bir kürk ve üzerindeki siyah-gri-kahverengi şeritler. beyaz kaplanlar, turuncu olanlarla çiftleşebilir ancak yavrular resesif gen açısından heterozigot olacak ve tuyleri turuncu olacaktır... bunu tek istisnası, çiftleşilen turuncu kaplan da bir heterozigot ise, bu durumda yavru, %50 ihtimalle çift resesif gene sahip olup beyaz olabilecektir. Turuncu renkli normal pigmantasyonu kaplanlarla karşılaştırıldığında, beyaz kaplanların hem doğumda hem de ilerki devrelerde turuncu kaplanlardan daha iri oldukları gözlemlenmiş. Beyaz kaplanlar çok büyük bir ihtimalle bengal kaplanlar

LAMA

Resim
Deve ile uzaktan akraba bir hayvandır. Güney Amerika’da yaşar. Deve gibi hörgüçlü değildir, yapısı bakımından da deveden küçüktür. Omuz yüksekliği ancak 1,5 metreyi bulur. Lamalar da, daha küçük akrabaları « alpaka » lar gibi, evcilleştirilmiştir. Yalnız, sık tüyleri alpakanınki gibi değerli değildir. Bazan alpaka yününe karıştırılır. Tüyleri kahverengi, beyaz, kurşuni, hattâ siyah olabilir. Yaşı küçükken hayvanın eti yenebilir. Lâma taşıma işlerinde kullanılır. Bir lama 50 kilo kadar yük taşıyabilir. Dayanıklı hayvanlardır. Ancak, yükleri çok ağır gelirse yere yatar, yük hafifletilinceye kadar kalkmazlar. Dağ bitkileri lâmaların başlıca besinidir. Haftalarca su içmeden yaşayabilirler.Lâmaların en büyük özelliği kızınca düşmanlarına tükürmeleridir. Pis kokulu tükürükleri düşmanı kaçırmaya yeter, daha da çok kızınca kustukları bile olur.

Vaşak

Resim
                                                                    Kuyrukları diğer kedigiller gibi çok uzun değildir, Sahip oldukları gövdeye göre, küçük bir kafaya sahiptirler, Kış aylarında vücutlarının her yeri tüylerle kaplanır ve bu tüyler sayesinde kışın soğuğundan korunurlar, Çok hızlı ve çok seri bir hayvandır, Pati ve ayak kısımları geniş yapılıdır ve bu sayede karlı havalarda kolayca yürüyebilirler, Vaşaklar  hakkında araştırma ve deneyler yapan zoologlar,  bu hayvanların evcilleştirilebilir bir yapıya sahip olduklarını ortaya çıkarmışlardır, Suda iyi yüzebilirler, Vaşakların en çok tercih ettiği yaşam alanları, çam ormanları ve engebeli araziler olmasına rağmen hemen hemen bütün arazi ortamlarında yaşayabilirler, Çok yüksek yerlerde yaşayabilen hayvanlardır. Tırmanma yetenekleri çok iyidir ve dağlık arazilerde kolayca hareket edebilirler, Vaşaklar, nesli tükenen hayvanlar grubunda bulunurlar. Avlanmaları bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Buna rağmen vaşakları

Tembel Hayvan

Resim
                                                                                Üç Parmaklı Tembel Hayvan Adından da anlaşılacağı gibi 3 parmaklı olan türdür. 40-70 cm arasında uzunlukları ve 3-5 kg arasında da ağırlıkları vardır. Genel olarak   3 parmaklı tembel hayvan  türleri Orta ve Güney Amerika’da yaşarlar. Keskin pençelere sahip olan bu canlılar ağaç dallarında uzun süre asılı bir şekilde yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Yapraklarla beslenir ve daha çok karınca ağacının yaprakları ile beslenirler. f

KANGURU

Resim
Avustralya’da yaşayan koyundan iri, ön ayakları kısa, art ayakları ile kuyruğu uzun, kuvvetli bir hayvandır. Birçok çeşitleri vardır. En küçükleri bir tavşan boyundadır. Bazı çeşitlerinin boyu, art ayaklarının üzerinde doğrulunca, 2 metreye yaklaşır. Geniş, uzun kulakları dolayısıyla başı eşeğe benzer, ön ayakları çok kısa olduğundan, arka a-yaklarının üzerinde zıplayarak koşar. Dururken de kuyruğuna dayanarak arka ayaklarının üzerinde doğrulur. Kangurular kalabalık sürüler halinde yaşarlar.

TUKAN

Resim
      Tukan kuşu Güney Meksika, Güney Amerika ve Karayipler’de yaşarlar. O kadar büyük ama bir o kadar da güzel gagaları vardır. O kadar büyük bir gagayla nasıl dengede durabildiği konusu ise oldukça şaşırtıcıdır. Tukanlar isimlerini kendi çığlıklarından almışlardır, çıkardıkları ses kulağa “Tukano” gibi geldiğinden, onlara Tukan ismi verilmiştir. Tukan kuşlarının tam 37 türü bulunur ve bunlardan en uzun türlüsü olanın boyu yaklaşık 57-58 cm’dir. Tukanlar çok kolay evcilleştirilebilir ve eğlenceli hayvanlardır.  

Yılan

Resim
YILAN , sürüngenlerden,’ince uzun vücutlu, ayakları olmıyan hayvanların genel adıdır. Değişik uzunluklarda, pek çok çeşidi vardır. 7-8 sın. kadar küçük yılanlar olduğu gibi, boyları 8 metreyi geçen dev yılanlar da vardır. Yılanın vücudu baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç ayrı kısımdan meydana gelmiştir. Fakat ilk bakışta gövde ve kuyruk kısmı kolaylıkla ayırdedilemez.

Mamut

Resim
Mamut, filgiller familyasının nesli tükenmiş bir cinsi. ... 4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu cinsin son üyeleri MÖ 1700 yılında yaşamıştır. Bilimsel adı Mammuthus, Mammut cinsi ile karıştırılmaması gerekir. Yaşadığı yerler: Buz çağında kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yaşamıştır.  Derisi sık ve uzun kızıl kahverengi kıllarla örtülü, fil dişleri yukarı kıvrıktır. Avrupa Sibirya ve Maraş bölgesinde fosilleri bulunmuştur. Çeşitleri: Eski zamanlarda yaşayıp, nesli tükenmiş birçok türü vardır.  Sırtta omuzların biraz gerisinde bir yağ dokusu birikintisi mevcuttur.  Kuzey Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın ormanlarında bol miktarda yaşadığı anlaşılmaktadır.  İlk fosili 1799'da Sibirya'nın buzulları arasında bulundu.

KARTAL

Resim
Yırtıcı kuşların en büyüğüdür. Kanat boylarıyla 2.5 metreyi bulmaktadır. Hayatları boyunca tek eşlidirler ve sadece bir yuva kullanırlar. Kuşlar arasında gökyüzünde en yüksekte uçan kuş kartaldır. Yumurtadan çıkan yavrulardan en büyüğü genellikle diğerlerini yiyerek hayatta kalır ve bunu annesinin gözü önünde yapar. Dişi kel kartallar erkeklere göre % 25 daha büyüktür. Yuvalarını yükseklere ve ulaşılması zor olan yerlere yaparlar. Kartallar 40 yaşına geldiklerinde gagaları, tüyleri ve pençeleri sertleşir. Bu durumdan rahatsız olan kartal ya kendisini öldürür ya da gagasını kırarak ve tüyünü yolarak yenilerini çıkartarak hayatta kalmayı seçer. 60 kadar kartal türü vardır. Çok yüksekte uçmalarına rağmen gözleri çok iyi derecede görür.

Uğur böceği

Resim
Uğurböceği Familyası: Uğurböceğigiller (Coccinellidae). Yaşadığı yerler: Bitkiler üzerinde bulunurlar. Özellikleri: 3-10 mm uzunlukta, kubbemsi vücutlu, parlak renkli, benekli kınkanatlılar. Çeşitleri: 5000 kadar türü vardır. 

Sibirya kurdu

Resim
                                                                      Sibirya Kurdu yetişkinliğe ulaştığında 30 kilo ağırlığa kadar çıkabilir. Aslen soğuk iklimlere has bir köpek olduğundan, patileri kar üzerinde rahatlıkla hareket edebilecek şekilde gelişmiştir. Kafatası uzun ve sivri, kulakları diktir. Çoğu türde sırt üstünde bulunan tüyler siyah veya gri, karın bölgesinde ve bacak kısımlarındaki tüyler beyazdır. İnatçı kişiliği ve özgürlüğüne düşkün yapısıyla kendine has özelliklerin bir arada toplandığı Sibirya Kurtları, zeki ve oyuncu köpeklerdir.

Porsuk

Resim
   1. Kuyruğunun altında, pis kokulu bir salgı üreten bezler vardır.    2 . Sonbaharın sonuna doğru, kış uykusuna yatar.      3. Bir kerede 3-5 arası yavru doğurur.          4.  Uzunluğu 0, 75 m, yüksekliği 0, 30 m dir.          5. Ömrü: 15 yıl kadar.  

Yusufçuk

Resim
Yusufçuk böceği, eklem bacaklılar familyasında yer alır. Bu böcekler, pek çok kişi tarafından sevilmeyen bir canlı türüdür. Yusufçuk böceklerinin insanlara herhangi bir zararı olduğu görülmemiştir. Aksine yusufçuk böceklerinin dolaylı da olsa faydası olduğu tespit edilmiştir. Bu faydaların en önemlisi, sivrisinekleri avlaması ve bunun sonucunda sivrisinek sayısında azalma görülmesidir. Yusufçuk böceğinin mucizevi bir yapısı olması ise; günümüz teknolojisinde bazı yapılar için ilham kaynağı olmuştur.

Hütüt kuşu

Resim
Hüthüt Talmud“yaban horozu” olarak adlandırılmakta  Âyetlerbu konuda verilen bilgileri şöyle özetlemek mümkündür: Bir sefer esnasında ordularıyla birlikte karınca vadisine gelen Hz. Süleyman kuşları gözden geçirir ve hüthütü orada olmadığını anlar. Sebebini sorarak eğer mazereti varsa bunu ispat etmesini, yoksa canını yakacağını veya kafasını koparacağını belirtir. Çok geçmeden hüthüt gelip Hz. Süleyman’a onun bilmediği Sebe ülkesinden haber getirdiğini, bu ülkeyi bir kadının yönettiğini söyler ve onların dinî inançları hakkında bilgi verir. Bunun üzerine Hz. Süleyman hüthüt bir mektup vererek Sebe’ye götürmesini ve oradaki yöneticilerin nasıl bir karar alacaklarını öğrenmesini ister.  

Peygamber devesi

Resim
Peygamberdevesi diğer adıyla mantit, hamam böcekleriyle aynı familyadan gelir ve bin 800 böcek türünün ortak adını oluşturur. Böceğin peygamberdevesi olarak isimlemdiril nedeni ise öndeki ayaklarının havaya kalkık şekilde durduğunda dua ediyor gibi görünmesidir.

Tilki

Resim
Köpekgiller ailesinin bir diğer üyesi, kurnazlığı ile nam salmış Tilki . Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’da sıklıkla rastlanan, en yaygın türü ile kızıl tilki, Türkiye de hemen her kesiminde kampçıların karşısına çıkar. Özellikle ormanlık alanlar, kır ve tarlalarda yaşamayı seçen kızıl tilki, farklı yaşam alanlarına ayak uydurabilir bu nedenle bir tilki ile her an karşılaşmak mümkündür. Şehir ve şehre yakın alanlar, otoyol ve otoyolkenarları tilkilerin beslenmesi için ideal noktalardır